Nicoletta-Ceccoli-7.jpg
Nicoletta CeccoliΓράφεις για να θυμάσαι καθώς όλα χάνονται στην αχλή χρόνου, μικρά αιωρούμενα σωματίδια που κρατάνε τόσο λίγο όσο τα όνειρα.Τετάρτη .... Σεπτεμβρίου 2012

Συγκέντρωση γονέων στην οποία ενημερώθηκαν οι γονείς για το πρόγραμμα "Τάξη χωρίς σύνορα" και τους δόθηκαν τα Έντυπα Συγκατάθεσης για τη συμμετοχή των παιδιών στο πρόγραμμα. Οι γονείς εδειξαν ενδιαφέρον, απαντήθηκαν οι απορίες τους και συμφώνησαν ότι το πρόγραμμα είναι ενδιαφέρον και θα έχει θετικά αποτελέσματα για τους μαθητές.
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα οι μαθητές έφεραν τα Έντυπα Συγκατάθεσης συμπληρωμένα, όλα με θετική ανταπόκριση.

Πριν ξεκινήσω να γράφω πρέπει να σημειώσω ότι οι μαθητές καταφέρνουν να συνεργάζονται εξαιρετικά αρμονικά και χωρίς εντάσεις.

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Δημιουργήθηκε και ανέβηκε το βίντεο στο οποίο με το συνάδελφο Τάσο Παπά παρουσιάζουμε τους εαυτούς μας.

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

  • Συμπληρώθηκαν από τους μαθητές, στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου, τα ερωτηματολόγια ηλεκτρονικά. Χωρίς προβλήματα ούτε από την ιστοσελίδα , ούτε κατανόησης των ζητούμενων.
  • Επίσης συμπλήρωσα και εγώ το ερωτηματολόγιο για τον εκπαιδευτικό.
  • "Για μένα" , περάστηκε η παράγραφος που έγραψαν για τον εαυτό τους στη σελίδα Ποιοι είμαστε;;;;;;;; και στις προσωπικές τους σελίδες Οι σελίδες μας
  • παρουσίαση του εαυτού μου και προτάσεις που έγιναν συζητώντας.
DSC_1760.jpg

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα και είδαμε δύο βίντεο που οι Φινλανδοί είχαν ήδη ανεβάσει την πλατφόρμα MoViE, μπήκαμε με τους δικούς μου κωδικούς και τα βίντεο προβλήθηκαν με τον βιντεοπροβολέα που έχουμε στην τάξη, ένα με τις "απαγορευμένες τηγανιτές πατάτες στο εστιατόριο του σχολείου" (Forbidden Frech Fries (0:52)mari.wiiskanta 2012/09/24) και ένα με "τα παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο"(A Boy Being Left Out. Why? - How to get a role in a game? mari.wiiskanta 2012/10/02). Αποφάσισαν να απαντήσουν στο βίντεο με το ποδόσφαιρο, δίνοντας τις δικές τους λύσεις στο πώς μπορεί να ενταχθεί κάποιος σε μια παρέα που παίζει ποδόσφαιρο. Δύο ομάδες η μία με 4 παιδιά και η μία με 3, συμφώνησαν στην ιστορία, μοίρασαν τους ρολους και έκαναν πρόβα όσα δημιούργησαν.
Επίσης παρέλαβαν τ
ους κωδικούς τους και ενημερώθηκαν για τη χρήση τους.

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Είδαμε το βίντεο που έστειλε η
Tiina Kataila δασκάλα της 5ης τάξης, που διδάσκει στο σχολείο......, με τους οποίους θα συνεργαστούμε για το πρόγραμμα. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν με τις συνθήκες που επικρατούν στο σχολείο τους και συμφώνησαν ότι πρέπει να προσέχουν περισσότερο τους χώρους της τάξης τους.
Δύο κωδικοί είχαν πρόβλημα και χρειάστηκε η συνδρομή της υπεύθυνης συντονίστριας κας Μ. Βιβίτσου για την επανέδκοση τους. Κατά τα άλλα όλα κύλησαν χωρίς προβλήματα.

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Κατεβήκαμε στην αυλή για να γυρίσουν με δική μου φορητή συσκευή την απάντηση-πρότασή τους στο "ποδοσφαιρο" .

Οι δύο ομάδες συνεργαστηκαν αρμονικά, αλλά και βρήκαν ενδιαφέρουσα τη δραστηριότητα. Οι μαθητές που παρακολούθησαν έδειξαν επίσης ενδιαφέρον και κλήθηκαν να σχολιάσουν στο τέλος τις εντυπώσεις τους.

Τρίτη 16 και Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Ανεβάσαμε τα βίντεο με το θέμα της ένταξης καποιου σε ομάδα στο MoViE. Εγώ έδειξα στη Ζωή και τη Σελίνα και αυτές ανελαβαν να δείξουν στο Φοίβο και τον Αιμιλιάνο. Το βρήκαν ιδιαίτερα εύκολο και τους άρεσε που ήταν οι ίδιοι υπεύθυνοι για να δείξουν στους συμμαθητές τους τη διαδικασία.
Είδαμε δύο βίντεο που εστειλαν η
Tiina Kataila και η τάξη της για το Δία και τον Κύκλωπα. Οι μαθητές αποφάσισαν να δημιουργήσουν απάντηση για τον Κύκλωπα. Δημιουργήθηκαν 4 ομάδες, και αφου αποφάσισαν με ποιες και τι είδους δραστηριότητες θα ασχοληθεί η κάθε ομάδα δημιούργησαν εννοιολογικούς χάρτες, κείμενα με πληροφορίες στα ελληνικά και τα αγγλικά, ζωγραφιές και δραματοποίησαν μια σκηνή που γνωρίζουν από τις περιπέτειες του Οδυσσέα (τη σκηνή με τον Κύκλωπα).

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Γυρίστηκαν τα βίντεο για τον Κύκλωπα, αλλά λόγω της 28ης Οκτωβρίου.

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012Οι δύο εκπαιδευτικοί (κ.Παπάς κι εγώ) συνεννοηθήκαμε να ασχοληθούν με το μύθο της Ευρώπης τα τμήματά μας. Έτσι δημιουργήσαμε, ο κάθενας, δύο ομάδες, οι οποίες θα ασχολούνταν με τον μύθο της Ευρώπης όπως τον ξέρουμε από την μυθολογία και τις δικές μας εκδοχές για το μύθο. Εμεις αναλάβαμε να ετοιμάσουμε δύο εκδοχές. Η κάθε ομάδα αποτελούνταν από 10 παιδιά. Εργάστηκαν αρκετά ομαλά, δεν έλειψαν όμως οι διαφωνίες και οι αντιρρήσεις καθώς και οι διαφορετικές απόψεις. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για το θέμα και οδηγήθηκαν στην προσέγγιση του μύθου από διαφορετική οπτική γωνία. Στη συνέχεια αφού έδωσαν όνομα στην ομάδα τους, συζητώντας μεταξύ τους πρότειναν ιδέες για να ετοιμάσουν σενάρια. Δημιουργήθηκε εννοιολογικός χάρτης στον πίνακα για να ενημερωθούν όλοι οι μαθητές για τις προτάσεις και της άλλης ομάδας και κλήθηκαν στις ομάδες τους να επιλέξουν την ιδέα που τους άρεσε περισσότερο. Σ αυτό το σημείο υπήρξαν κάποιες διαφωνίες κυρίως από τις διαφορετικές προσεγγίσεις που οδηγούσαν οι ιδέες που είχαν για να ψηφίσουν. Κάποιοι ήθελαν "πιο σοβαρή προσέγγιση" κάποιοι πιο "χιουμοριστική". Αφού αποφάσισαν την ιστορία που θα διαχειριζονταν, έγραψαν τα κέιμενα πάνω στα οποία θα στηρίζονταν στη δραματοποίηση, καθώς είχαν αποφασίσει να δραματοποιήσουν τις ιστορίες τους. Εδώ παρατηρήθηκε ότι δεν συμμετείχαν όλα τα μελη της ομάδας στη δημιουργία της ιστορίας, κάποιοι μαθητές παρέμειναν σιωπηλοί, όχι τόσο από αδιαφορία αλλά κυρίως από συστολή, ενώ κάποιοι άλλοι ήταν ιδιαίτερα δραστήριοι. Υπήρξε προτροπή από μέρους μου για να συμμετέχουν όλοι και η ομάδα εγκόλπωσε όλα τα μέλη.
Τα βίντεο ανέβηκαν από τους μαθητές 30 και 31 Οκτωβρίου 2012.

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Σήμερα ήταν η πρώτη μέρα της παρατήρησης της υπευθύνου από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι κας Μαριάννα Βιβίτσου των δραστηριοτήτων του προγράμματος. Οι μαθητές την καλοδέχτηκαν και δεν επηρεάστηκαν από την παρουσία της στο εργαστήρι της πληροφορικής. Η αλληλεπίδραση μεταξύ τους ήταν άμεση και το περιβάλλον ιδιαίτερα ευχάριστο. Τα μόνα προβλήματα προήλθαν από τους υπολογιστές οι οποίοι λόγω παλαιότητας δεν ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις μας. Η ελάχιστη εικονική μνήμη τους δυσκόλευε την εργασία των παιδιών, κόλλησαν αρκετοί, ποντίκια τέθηκαν εκτός λειτουργίας.Σήμερα ανεβάσαμε στο MoViE τρία βίντεο του "κύκλωπα". Μια ομάδα στον υπολογιστή της τάξης, κατέβασε converter για να μετατρέψουν τα βίντεο από mp4 σε avi για να μπορούν να προσθεσουν υπότιτλους και αφού τα μετέτρεψαν, τα έστειλαν με email στο λογαριασμό τους για να τα επεξεργαστούν στο σπίτι.

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Συμπληρώθηκαν τα ερωτηματολόγια τελικής αξιολόγησης του προγράμματος.
https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/38025/lomake.html ερωτηματολόγιο